Archive for the ‘Memoirs’ Category

penampar pertama

korang ingat tak bila first sekali budak batch kita kena physical contact dgn anjing kat koleq? kalau tak ingat, read on…

the venue was Block Form 1 during prep malam. aku rasa masa tu baru sebulan dua je kita masuk koleq. kat kelas budak-budak pandai 1D, fect Ruzaimi & fect Zaimi tengah berdebate dengan Ahpek. debate pasal apa aku tak tau. walaupun masa tu kita baru 12-13 tahun, tapi suara n style ahpek cakap sebijik macam sekarang. bising, kecoh dan merapu. cuma berbeza sebab masa tu ahpek still nampak jambu dengan mahkota rambutnya yang penuh & lebat. satu kelas enjoy tengok ahpek kecoh berdebate. fun jugak… or so we thought.

lepas habis prep malam, macam biasa kita semua beratur tepi kelas nak balik. anjing-anjing (no offence fect moqq) semua dah standby kat depan sambil berlagak macho. tetiba anjing paling pendek antara mereka panggil ahpek. dia cakap-cakap sikit, lepas tu… PIANGGG!!! sebijik penampar yang maha laju hinggap kat pipi gebu ahpek. pipi dia yang putih melepak jadi pink. semua yang ada kat situ terkejut gila. horror siot tengok brutality yang unexpected ni. lepas ahpek kena penampar, si anjing pendek tadi pun terus start lecture pasal kurang ajar.

start daripada insiden tu, warga prep school hidup dalam keadaan ketakutan. takut kepada mata-mata yang memerhati dan telinga-telinga yang mendengar dari celah pintu cubicle anjing terutama cube IBJ. slowly, kita semua kena suap dengan rules & regulations yang strict dan hukuman yang sadis serupa askar jerman buat kat orang jew poland. but that was part of what shaped us today, no?

effect dari tamparan pertama tu still ada sampai sekarang. penampar tu cukup kuat, sampai akar rambut ahpek longgar dari soketnya, dan berderailah mahkota satu-persatu…

  • 15 Comments
  • Filed under: Memoirs
  • OBW2007 In Pictures

    Saturday, 28 Apr 2007


    09:31 am, Hockey Field, NH – The oldest player clearing the line


    09:40 am, Hockey Field, NH – supporters, well…. supporting the team


    09:49 am, Hockey Field, NH – Ipin & Ahpek taking a breather


    09:53 am, Hockey Field, NH – Bunyok the goalscorer after giving the lead to the OB’s


    10:01 am, Hockey Field, NH – Ahpek, back on the pitch, taking a shot


    10:41 am, Hockey Field, NH – Khoja after the match (which ended 1-1)


    10:53 am, Rahmaniah Rest, KK Town – First meal in 12 hrs


    12:58 pm, Big Field, MCKK – Kadir & Wadie having a chat under the trees


    02:04 pm, Saudiah Rest, KK Town – The newly-married guy making a quick visit during lunchtime – was gone by 5 the same day


    02:40 pm, Our neighbour, KK – Today is Monday, Tomorrow is Tuesday, But Tuesday Is Not Everyday, The Ship Is More Than The Crew – credit to Wadie for slowing down the car just enough to snap this one


    02:48 pm, Hargreaves Hall – No they are not discussing about the concert


    02:56 pm, Hargreaves Hall – Mon of ’86, Ayul of ’94, Minh Anh the Vietnamese chick, Aris of ’93, and Kichi of ’96 during sound check. Notice the evil grins


    03:07 pm, Hargreaves Hall – And Kadir joins in


    04:30 pm, 16B, Overfloor – Watching touch football, or rather the touch football player


    06:00 pm, Big Field – Football match (ended 6-1 or 7-1 to the Present Boys)


    06:12 pm, C Field – while Ahpek the captain is giving instructions to his own team


    07:17 pm, C Field – “Abang hang dah balik Penang dah dia cari hang tak jumpa tadi”


    10:24 pm, Hargreaves Hall – Suhaimi Sulaiman of ’79 kicking off the (proper) concert


    10:40 pm, Hargreaves Hall – What’s Kichi doing down there??


    10:46 pm, Hargreaves Hall – No wonder…


    11:55 pm, Hargreaves Hall – Sapet of ’98 with a superb rendition of Kamelia. Most of the audience had left by this time, but the band still put up a magnificent show

    Sunday, 29 April 2007


    10:06 am, Rugby Field – The cheering squad was there, but not the cheering


    10:10 am, Rugby Field – A present boy consoling his teammate after the thumping by the OB’s

    More pics at my PicasaWeb